2013. április 21., vasárnap

Lila hagymás pogácsa

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg tea vaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej
  • 1 nagy tejföl fele
  • 2.5 g élesztő
  • 1-2 lilahagyma
Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk,bele a cukor,majd az élesztő. Kb. 10 perc kelesztés.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel,majd bele a sót.Közepébe mélyedés,ide a tejföl,a tojás,és a felfutatott élesztő.A tésztát összegyúrni.A vajat vagy zsírt felolvasztani és bele a fél karikára vágott lila hagymát lassú tűzön megfonnyasztani.Langyosra hűteni.
A tésztát a lisztezett deszkán vékonyra nyújtani,majd a hagyma 3/4- ével megkenni.
Ezután hajtogatni ,a tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk,majd az alsó harmadát ennek a tetejére.A maradék hagymát ekkor kenjük a tésztára.
Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig,majd kettéhajtjuk.Hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább fél -1 órán át.Ujjnyi vastagra nyújtani,majd pogácsa szaggatóval kiszaggatni. Előmelegítem a sütőt 200 fokra.És mielőtt a sütőbe tolom,megkenem 1 felvert tojással kb. negyed órát sütni, de lehet látni a színén amikor kész.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése